Ostry śledź pepperoni

śledź z pepperoni
śledź z pepperoni

Podczas ponurych, przed-wiosennych i po-zimowych dni, w oczekiwaniu na cieplejszą pogodę pozwalającą na wyniesienie sadzonek ostrych papryczek na balkon, wymyśliłem coś do zjedzenia. Miałem jeszcze solidną garść papryczek pepperoni, więc zajrzałem do lodówki aby wymyślić co z nimi zrobić. Znalazłem tam śledzia, więc stwierdziłem, że spróbuję. Do tego parę podstawowych składników, które każdy z nas ma zawsze w lodówce. Wyszło na prawdę smacznie, a przepis jest banalny, nazwa też: śledź pepperoni:)

Przepis na śledzia pepperoni

  • 3 kawałki śledzia z oleju
  • duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • pól cytryny
  • papryczka pepperoni
  • olej do wypełnienia
  • 2 cm świeżego imbiru
śledź z pepperoni
śledź z pepperoni

Żadnej specjalnej filozofii związanej z przygotowaniem nie ma, ale trzeba pamiętać, że to musi się przegryźć, więc najlepiej jeść dzień po przygotowaniu. Siekamy drobno cebulę. Papryczkę razem z nasionami (pepperoni bez nasion jest zbyt łagodne – nie przesadzajmy 🙂 ) kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i siekamy drobno razem z czosnkiem. Filety kroimy w kawałki o szerokości około 1 cm. Wszystko wrzucamy do słoika i mieszamy, tak aby wszystkie składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Na koniec wciskamy sok z cytryny (ja dodatkowo położyłem plaster ze skórką na wierzchu dla lepszego aromatu) i zalewamy olejem. Jak nie lubicie słonych rzeczy – filety można wymoczyć w wodzie. Ja tego nie robię, bo nawet sól zazwyczaj muszę dosolić. Śledź pepperoni gotowy – najlepiej wchodzi na świeżym pieczywie w formie koreczków. U mnie w domu to danie na tyle zasmakowało, że ja zjadłem jedynie jeden kawałek w trakcie degustacji.

W zależności od tego, jak ostre jedzenie lubimy, można eksperymentować. Dodawanie większej ilości pepperoni, albo zamiana pepperoni na inny gatunek papryki na pewno będzie mieć duży wpływ na smak. W najbliższym czasie będę modyfikował przepis, chcę dodać ostrą paprykę w wersji wędzonej, aby całość miała głębszy smak.

Pozostałe przepisy tutaj

Jedna odpowiedź do “Ostry śledź pepperoni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *